Menu Sluiten

GEBOUW

We nemen je graag mee voor een digitale rondleiding in de imposante gotische kerk die gewijd is aan St.-Dimpna en waar haar relieken en die van de heilige Gerebernus bewaard worden.

In deze bedevaartkerk zochten bedevaarders eeuwenlang bijstand en genezing voor mensen met psychische problemen en aandoeningen.

1349
Start bouwwerken

Men startte de bouw van de huidige kerk in 1349, de periode waarin de Dimpnacultus een vlucht kende.

De bouwwerken duurden meer dan 200 jaar en toch werd de bouw nooit voltooid. De kerk kende immers een bewogen geschiedenis van rampen, heropbouw, uitbreidingen en oorlogen.

1799
Sluiting van de kerk

Tijdens het Frans bewind werd de kerk gesloten; het gebouw dreigde in 1799 openbaar verkocht te worden wat de inwoners van Geel verhinderden.

1801
Opening van de kerk

In 1801 opende de kerk opnieuw de deuren voor de eredienst.

1944
Bevrijdingsgevechten

Tijdens de bevrijdingsgevechten van september 1944 werd de kerk zwaar beschadigd. 

1950
De kerk wordt gerestaureerd

In 1950 startten de restauratiewerken van de kerk. Hierbij werd de toren van de kerk hoger opgetrokken maar ze heeft nooit de hoogte bereikt waar de mensen reeds van bij de start van de bouw van droomden.

INTERIEUR

Als je de kerk binnenwandelt, komt er een gevoel van rust over je. Het interieur van de kerk straalt soberheid uit, ook al zijn er in de kerk tal van kunstwerken aanwezig, waaronder vijf werken van de Vlaamse topstukkenlijst.

De andere kunstwerken getuigen van de rijke geschiedenis van de kerk. Tal van schilderijen verwijzen naar scènes uit het leven en de legende van St.-Dimpna.

Passieretabel

In de zuidelijke kruisbeuk bevindt zich het Passieretabel van 1490-1500, met zekerheid aan een Brussels atelier toe te schrijven. De open luiken brengen het volledige lijdensverhaal van Jezus, te beginnen met de Hof van Olijven en eindigend met Pinksteren. De zijluiken zouden het werk zijn van de Meester van het Zicht op St.-Goedele.

Sint-Dimpnaretabel

Op het oude hoofdaltaar prijkt het St.-Dimpnaretabel uit 1515. Dit eikenhouten retabel is zoals een kijkkast of hedendaags stripverhaal die de gelovigen de legende en marteldood van St.-Dimpna vertelt.  De 17de eeuwse geschilderde luiken stellen St.-Dimpna en de H. Gerebernus voor. Ze worden toegeschreven aan de Geelse schilder Wouter Michiels. In de nis boven het retabel hebben de relieken van St.-Dimpna in een neogotisch schrijn een onderkomen gevonden.

Foto: Kristof Donné

Apostelretabel

Het witstenen Apostelretabel uit de 2de helft van de 14de eeuw stond tot 1515 op het oude hoofdaltaar. Dan werd het door het St.-Dimpretabel vervangen. Centraal ziet men de gekruisigde Christus tussen zon en maan en geflankeerd door zijn moeder en de apostel Johannes. Naast de hoofdscène staan telkens 6 apostelen.

Merodekes

De portretten van Hendrik van Merode en Francisca van Brederode zijn het werk van de Nederlandse schilder Jan Mostaert. Ze werden geschilderd in 1525 n.a.v. het huwelijk van de beide adellijken. Hendrik houdt in zijn rechterhand een verlovingsring die hij aan Francisca toont.

Praalgraf Jan III van Merode

Het praalgraf van Jan III van Merode staat centraal op het priesterkoor. De leden van het geslacht van Merode waren feodale heren van Geel en traden op als beschermheren van de St.-Dimpnakerk.

Foto: Kristof Donné

ZIEKENKAMER

De bedevaarders vonden aanvankelijk een onderkomen in de kerk, maar in de 17de eeuw werd tegen de toren van de St.-Dimpnakerk de Ziekenkamer gebouwd. Voortaan verbleven de bedevaarders hier tijdens hun negendaagse gebedsoefening of noveen. Driemaal daags werden ze naar de kerk geleid waar ze telkens aan hun rituelen werden onderworpen.
In de ziekenkamers vind je nu nog altijd meerdere cellen.

De ziekenkamer kon niet alle bedevaarders voor een negendaags bezoek opvangen. Daarom kregen de anderen onderdak bij een Geelse familie. Van daaruit werden deze zieke pelgrims naar de kerk geleid om hun boeten te doen of ze wachtten hier hun beurt af om in de Ziekenkamer opgenomen te worden.
Zo is de internationaal gekende Geelse gezinsverpleging dus gaandeweg uit de kerk en uit de Ziekenkamer gegroeid.

Foto: Kristof Donné

Openingsuren

We sluiten ons aan bij het toeristisch seizoen van de stad:

*vanaf 1 oktober tot 31 maart is de kerk enkel open na afspraak; een afspraak kan je maken via het contactformulier.
*vanaf 1 april tot 30 september is de kerk open en gratis toegankelijk op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14 uur tot 17 uur. 

UITZONDERINGEN: op volgende dagen is de kerk NIET toegankelijk: zaterdag 27 april 2024 – dinsdag 30 april 2024 – zaterdag 18 mei 2024 – dinsdag 25 juni 2024 – woensdag 26 juni 2024 – donderdag 26 september 2024. 

Je bent natuurlijk ook van harte welkom in de wekelijkse vieringen. De kerk is een half uur voor iedere viering geopend. De dagen en uren van de eucharistievieringen kan je steeds terugvinden in de kalender.

Wil je onze kerk bezoeken met een gids of je bezoek combineren met een bezoek aan het Gasthuismuseum of andere belangrijke plaatsen rond Dimpna, raadpleeg dan zeker de website van toerisme Geel (zie nuttige links).